RSS

Tag Archives: kisah arnab

Semua OKE..

>> Anak-anak Mummy Kiko

Anak-anak arnab yang kini tinggal 10 ekor, alhamdulillah semuanya sihat belaka.Cuma seekor, chesnut saya lihat badannya agak kecil berbanding yang lain..macam lemah dan kadang-kadang jatuh terbaring. Adakah ini dinamakan ‘peanut’? Setahu saya istilah peanut nie cuma baka ND sahaja..tak taulah jika boleh digunapakai bagi baka lain. Di matanya pula ada sedikit macam bengkak, saya bubuh ubat sakit mata nampak macam oke la sket…tapi, malang sungguh nasibnya..kakinya pula bengkak..mungkin termasuk celah sangkar, dan berlaku infection.Saya sapu la minyak gamat, harap-harap sembuhlah.

Manakala lagi 3 ekor anak Mummy Summer baru jer celik mata. Ada 3 ekor semuanya..sekor chincilla,sekor chesnut dan sekor lagik corak macam Spike..heran jugak melihat anak Summer kali nie..langsung xde ciri-ciri Mummy Summer, tetapi mengikut ciri-ciri Spike & Tweet pulak…aii…tak ingat pulak adakah saya telah mengawankannya dengan kedua2 Spike & Tweet? Apa-apa pun alhamdulillah, semua sihat..Mummy Summer very protective…semua anaknya disorok jer bawah perut dia…

 
Leave a comment

Posted by on March 13, 2011 in Al-kisah arnabku

 

Tags:

Kiko oh Kiko…

Alhamdulillah, Mummy Kiko yang dulunya mempunyai beberapa ketulan susu kini telah tiada lagi..Kiko telah sembuh sepenuhnya…Mungkin juga disebabkan oleh faktor pemakanan yang segar seperti ulam raja dan napier India telah memberikannya kesihatan yang baik…

 

Sekarang ini Kiko sedang menunggu masa sahaja untuk melahirkan..Nie saya nak cerita la sikit berkaitan perangai Kiko baru-baru ini…

 

Sebelum ini saya telah memindahkan Kiko ke sangkar bahagian yang menghadap ke dinding..Saya pindahkan dia ke sangkar homemade ini sebabnya saiz sangkar ¬†agar besar berbanding sangkar portable tu…Badan Kiko nie agak besar jugak..jadi untuk memberikan keselesaan kepadanya saya pindahkanlah dia..

 

Hampir 2 minggu la jugak sejak dipindahkan ke sangkar homemade tersebut, Kiko asyik menunjukkan perangai protes iaitu dengan cari mengais makananan…Pada mulanya saya ingatkan mungkin pellet bila dah dibubuh banyak-banyak kurang fresh..jadi, saya bubuh la dalam 3 genggam sahaja..TAPI, habis jugak dikaisnya…dia makan sikit jer..pastu dikais…geram jugak saya melihat perangainya itu…

 

Akhirnya, saya memindahkan semula Kiko ke sangkar portable yang menghadap ke rumah…tiap kali bila nak bagi makan minum, side sini la akan dapat dulu..side sini jugalah yang menjadi tatapan pengunjung yang datang….side sini juga pemandangannya agak cantik la sket berbanding bahagian sangkar lagi sebelah yang menghadap ke dinding…bosan nyer tengok dinding kan… Rupa-rupanya arnab pun tahu erti kebosanan…

 

Bila saya pindahkan Kiko nie, wahhhh…baik sungguh perangainya!! Makanan langsung tidak dikais..well behave sungguh! … barulah ku tahu rupanya dia nak pindah ke cage sebelah pemandangan cantik….sempit pun sempit lah…janji puashati…agaknya itulah kata-katanya di dalam hati…hehehe…

 

Oke..tu jer lah yang nak cerita hari ini…

 

p/s : lupa pulak nak inform, side yang view cantik nie, saya letakkan ibu-ibu dan anak-anak arnab jer..sebelum nie Kiko jer yg saya letak kat side sebelah yang menghadap ke dinding tu sebenarnya side utk jantan…erm..dia xmo dok kat side jantan kot..hahaha…

 
1 Comment

Posted by on October 15, 2010 in Al-kisah arnabku

 

Tags: