RSS

Category Archives: Kutu/hama/mites

Ms Florence is here…

Florence, baka Teddy Bear kini berada di rumah saya..usianya telah mencecah 10 bulan tetapi badannya agak kecil iaitu lebih kurang saiz badan Spike & Mummy Blink. Bulu Mummy Florence cantik, panjang dan amat lembut sekali. Terima kasih bebanyak pada kawan saya, Siti & suami yang telah bermurah hati dan yakin menyerahkan Florence
kepada saya supaya dapat dijaga dengan lebih baik.
Tetapi Mummy Florence menghadapi masalah jangkitan di sekitar matanya. Jika tidak silap sayalah ianya sakit mata dan telah melarat menjadi kurap. Bulu dilehernya sedikit gugur, dipercayai masalah furmites. Setibanya di rumah, saya dengan segera merawat Mummy Florence dengan menitiskan ubat mata dan memberinya makan ubat kurap dengan suntikan..Pada waktu petangnya pula, lagi sekali saya merawat Mummy Florence. Kali nie da rasa macam doktor la pulak, siap pakai glove…Jangkitan di sekitar mata Mummy Florence berbau busuk, dan bulu di sekitar mata menjadi keras seperti kuping. Saya potong kesemua bulu tersebut dengan berhati-hati dan mencucinya dengan air bersih.

>> Proses menenangkan Mummy Florence, lihat area matanya seperti ada kuping..bahagian itulah yang saya potong dan buang

Mummy Florence nie dia takut jugak, tetapi setelah dipujuk dia pun dok diam jer ketika menjalani rawatan…chewah! Sambil-sambil tu saya baca la juga Selawat Syifa’. Semuga cepat sembuh dan Florence sendiri berasa lebih tenang apabila saya bacakan selawat tersebut kuat-kuat. Sebelum ini pun, ketika merawat Mummy Kiko yang mengalami
masalah ketulan susu pun saya baca jugak selawat Syifa’ nie…memang arnab nampak semakin tenang. Jadi senanglah
saya nak menjalankan tugas yang sepatutnya. Sebenarnya tugas nie adalah lebih baik jika dapat dilakukan berdua,
tetapi dah xde assistant..semuanya saya lakukan seorang diri dengan penuh keprihatinan dan dengan bantuan dari
Tuhan sahaja.

>> Sebelah mata da selesai


Setelah proses sekitar mata telah selesai, saya grooming pula bulu Mummy Florence…mana-mana bulu yang bergumpal (area buntut) dipotong dan dibuang. Seluruh badannya disyampu dan disikat dengan rapi. Nanti bulu yang baru tumbuh, InsyaAllah akan lebih cantik lagi.

Selepas dibuang bulu sekitar matanya yang sakit…

Hari ke 2 Mummy Florence di sini, saya lihat dia semakin sihat..semuga akan sihat sepenuhnya. Mungkin memerlukan
masa 1-2 minggu jugak.

Oh ye..saya turut memberi dia makan ulam raja, supaya badannya menjadi lebih sihat…ulam nie banyak khasiatnya..

 

Advertisements
 

Tags: , ,

Kisah nyerrr..

Pagi-pagi saya menjenguk arnab saya untuk memberi makanan arnab, saya lihat ke tujuh-tujuh anak Kiko semuanya tido luar dari bakul mereka. Rupa-rupanya dalam bakul tu penuh ngan najis si Kiko…aiii…sabo jer lerr…Anak dia pun tahu pasal kebersihan…

Ada di antara anak Kiko yang telah celik mata, badan pun gebus jerr…hari ni usia mereka baru 13 hari..sket2 lagi bole la saya kasi anak-anak Kiko bermain di taman mainan mereka…mesti comei melihat aksi mereka, jalan terkedek-kedek…hehe..baru nak belajarberjalan dan berlari..kalo dok dalam sangkar tu, asyik membuta la mereka…

9 ekor anak arnab yang usia antara 2-4 bulan pulak sudah pandai membuang pellet…eeii..geram pun ada…habis bertaburan pellet tu atas tanah…xpe..lain kali saya bubuh ciput jerr…baru tahu nak menghargai makanan..sebenarnya arnab-arnab saya nie semua dah pandai nak makan ulam raja dan napier jerr…pellet nie diorang pandang sebelah mata jerr…hmm…tak sempat nak besar la pokok-pokok ku…Tapi saya bagi la jugak dalam kuantiti yang sedikit…kes kesian punyerr pasal…

Tadik jugak, baru jer saya matikan seekor arnab mix angora berwarna hitam..saya lihat di bulunya ada yang gugur…setelah diperhatikan betul-betul memang ada ‘furmites’…jadi, segeralah saya memandikannya dengan syampu herba…yang paling best nyerr..baik sungguh la si hitam nie…diam jer dia..slalu kalo saya mandikan arnab untuk 1st time mesti diorang cuba nak lari…iyelah,takut bila kena air…tapi si hitam nie teramat la baik nyerr ^_^

Esok lusa oke la, xde kutu dah kat bulunya…

 

Tags: , ,

Burrowing mites – kurap

mites

Sila lihat hidung arnab saya nie, bulu dah hilang di bahagian hidung. Kurang pasti penyakit apa, tapi saya syaki adalah kurap aka burrowing mites. Saya sapukan sahaja minyak zaitun di hidungnya. Harap akan sembuh tidak lama lagi.

 
4 Comments

Posted by on February 18, 2010 in Kutu/hama/mites, Penyakit Arnab

 

Tags: ,

Kutu telinga – Ear Mites , Kurap – Burrowing Mites

ear mitesHari ini saya dapati ada luka dan kepingan di telinga Summer. Setelah diteliti di dalam telinganya ada warna-warna kuning. Setelah melayari blog LazzyBunny, saya dengan segera menyapu minyak zaitun ke telinga Summer. Harapnya masalah kutu telinga ini tidak akan berlarutan.

Mengikut blog LazzyBunny, jika masalah ini semakin teruk arnab perlulah disuntik dengan IVERMECTIN yang biasanya akan dilakukan oleh veterinar.

Minyak Zaitun>> Minyak zaitun yang saya gunakan

Berikut ialah maklumat lengkap dari LazzyBunny

Kutu telinga disebabkan oleh sejenis parasit yang dikenali sebagai Psoroptes Cuniculi. Ia mempunyai kitaran hidup selama 21 hari, dan telurnya menetas dalam masa 4 hari sahaja. Biasanya ia hanya menjankiti satu telinga sahaja, dan jika tidak dirawat ia boleh merebak ke telinga yang satu lagi, seluruh kepala, tengkuk , bawah perut dan juga bahagian badan lain yang lemah. Serangan oleh parasit ini menyebabkan telinga arnab gatal. Apabila arnab mengaru telinga. Kesan luka dari garuan itu adalah sumber makanan bagi parasit tersebut.

Simptom dan tanda tanda kritikal : gatal telinga,sering mengaru telinga dan mengoyang goyang kepala dengan kerap dan mungkin tanpa henti. Pada peringkat awal sedikit kupingan nipis akan kelihatan di dalam telinga. Kupingan yang berwana kelabu-kekuningan sebenarnya adalah ratusan dan mungkin jutaan parasit, sel kulit dan darah.

Jika tidak mendapat rawatan pada peringkat ini kupingan nipis ini mungkin akan menjadi kerak yang keras yang boleh menjadi tebal sehingga 2cm dalam sesetengah kes. Kerat tersebut tidak boleh dibuang dibersihkan ini kerana ia boleh menyebabkan pendarahan dan kesakitan kepada arnab. Luka tersebut seterusnya akan menjadi lebih serius jika dijangkiti parasit dan boleh mendatangkan masalah lain.

Rawatan : Jika diperingat awal dan ringan… cuci telinga dengan mengunakan kapas yang dibasahkan dengan miyak mineral atau minyak zaiton, biasanya 2-3 kali rawatan ia akan pulih. Jika semakin serius dapatkan rawatan daripada Veterinal. Biasanya suntikan IVERMECTIN akan diberikan. 3 kali suntikan dalam masa 14 hari. Biasanya selepas rawatan kerak akan tertanggal dengan sendiri, Perlu diingat suntikan hendaklah diambil dengan berjadual ini adalah kerana kitaran hidup Kutu telinga adalah 21 hari IVERMECTIN tidak membunuh telur , jadi suntikan sebanyak 3 kali dalam 14 hari mampu membunuh larva dari telur yang menetas.

IVERMECTIN yang dilarutkan didalam air dan diguna terus kepada telinga yang dijangkiti kurang berkesan untuk merawat gejala ini berbanding dengan kaedah suntikan dan oral.

KURAP ( Burrowing Mite)

Kurap adalah masalah jangkitan yang serius dan jika tidak dirawat lebih awal akan menjadi kritikal. Bukan itu sahaja parasit daripada kurap ini boleh menjangkiti arnab arnab lain, kucing , anjing dan mungkin juga pemilik haiwan tersebut. Kitaran hidup bagi parasit ini adalah 3minggu. Hanya larva berada di permukaan kulit, parasit betina memasuki kulit untuk bertelur dan terus berada didalam sel kulit.

Sintom dan tanda tanda kritikal : Jangkitan akan mula kelihatan pada mulut dan hidung, kemudian merebak ke sekitar kepala, leher dan kadang kandang badan. Kurap akan menyebabkan arnab mengaru dengan kuat dan menyebabkan jangkitan kurap merebak dan menyebabkan bulu jatuh dan kulit kelihatan berair dan menjadi kerak apabila kering. Kerak terbut mudah merekah dan berair dan boleh menyebab jangkitan yang lebih serius menyebabkan arnab kurang daya tahan , lemah dan mati dalam beberapa minggu sahaja.

Rawatan : Dapatkan rawatan  Veterinar dengan segera.  Biasanya suntikan IVERMECTIN akan diberikan. 3 kali suntikan dalam masa 14 hari. Bersihkan sangkar dengan penyah kuman, dan biarkan selama beberapa harisebelum digunakan semula,  ini adalah kerana parasit dari kurap boleh bertahan selama beberapa minggu tanpa perumah. Asingkan arnab yang terkena jangkitan daripada arnab , kucing atau anjing yang lain. Ini bagi megelakan daripada wabak berjangkit.

 
Leave a comment

Posted by on February 16, 2010 in Kutu/hama/mites, Penyakit Arnab, Ubat

 

Tags: , , , , ,

Penyakit Arnab

Setakat ini penyakit arnab yang telah dijangkiti oleh arnab peliharaan saya ialah wryneck/head tilt, cabis dan fur mites cheyletiella..di sini saya muatkan info berkenaan penyakit2 tersebut.

fur mites cheyletiella ( kutu bulu)

19 Oktober 2009, saya dapati ada bulu Summer yang gugur di bahagian bawah badannya..ada bulat2 kecil yang melekat di bulu. Setelah saya teliti lebih lanjut, didapati ada antara bulat2 kecil tersebut yang bergerak..nie mesti kutu!!

Setelah saya search di internet dan refer kepada blog iceburn (http://arnabkiut.blogspot.com), bulat2 kecil yang saya lihat itu adalah kutu pada bulu arnab.

Tindakan yang saya lakukan ialah membasuh/memandikan sedikit bahagian yang dipercayai ada jangkitan kutu dengan Lifebouy (rakan online di forum BicaraJutawan, cadangkan guna Dettol)..dibilas dgn air dan lap keringkan kawasan tersebut. Alhamdulillah dh xde dh…tapi rupanya ada pulak lagi kutu tersebut di bahagian kaki Summer..nampaknya esok kena cuci lagilah.

Di sini saya sertakan info lanjut berkenaan kutu bulu ini.

*********

http://www.peteducation.com/article.cfm?c=18+1803&aid=1597

The disease caused by Cheyletiella mites is often called ‘walking dandruff.’ There are 3 common species: Cheyletiella yasguri, C. blakei, and C. parasitivorax. On close observation of an infested rabbit, dog, or cat, it may be possible to see movement of the dandruff on the skin. The movement is caused by the mites moving around under the scales. Cheyletiella mites are found on animals throughout the United States. They generally do not cause significant disease.

What is the life cycle of Cheyletiella mites and how are they transmitted?

The female adult mite lays eggs on the host animal. The eggs hatch into larvae, develop into nymphs, and then adults. The life cycle is about 3 weeks.

The adult mite is transmitted by direct contact between animals. The female mites can live several days while off the host, so it is possible for animals to become infected through environmental contamination, e.g., bedding. The eggs may also contaminate the environment.

What are the symptoms of walking dandruff?

The mites cause skin irritation, usually along the back of the animal. Infested animals may have slight hair loss, scales (dandruff), itching and possibly some thickening of the skin. Rabbits and cats may not show any signs of infestation.

How is an infestation with Cheylettiella diagnosed?

Mites may be seen on the animal, especially if you use a magnifying glass. Examining dandruff, hairs or scrapings of the skin under the microscope can positively identify the mites or eggs.

What is the treatment for an infestation with Cheyletiella ?

Cheyletiella are killed by most of the common insecticides used against fleas including pyrethrins and fipronil. Be sure to use an insecticide approved for your species of pet. Rabbits and cats should NOT be treated with permethrin. Rabbits should NOT be treated with fipronil. Dips in lime sulfur and injections of ivermectin have also been used to treat an infestation with these mites. Follow your veterinarian’s directions regarding the proper use of insecticides in or on your pet.

The mite can live for several days off the host, so the environment needs to be cleared of mites as well. At the same time the animals are treated, the environment may be fogged or sprayed.

Could I get Cheyletiella from my pet?

These mites can temporarily infest humans causing skin irritation and some itching. In severe cases, some open lesions may occur.

 
Leave a comment

Posted by on October 20, 2009 in Kutu/hama/mites, Penyakit Arnab

 

Tags: , , ,