RSS

Category Archives: Arnab & Herba

Mood Raya Lagi…hehe…

Maaf bebanyak..lama sungguh tak updates blog nie…hampir 3 minggu dah…tapi Alhamdulillah, masih ada pengunjung ke blog saya ini, dari sehari ke sehari makin bertambah..raya kali nie saya balik ke Perak..tinggalkan arnab dalam 4 hari jugaklah…sehari sebelum balik raya, kami bertungkus-lumus memasang sistem perpaipan…tapi kurang berjaya kerana suami saya menggunakan getah bukan PVC..jadi ada la bocor sket…makanan saya dah suppy banyak2…cuma risau sket la bab air tu…

Sekembalinya kami ke rumah, semua arnab sihat-sihat jer…adik ipar pun ada gak menjenguk sekali-sekala..cuma memang 2 hari tinggal arnab camtu jer sebab diorang semua pi Grik, pastu pi Pulau Pangkor…cuti-cuti raya..kami pulak sempat lagi pi singgah kat Cameroon Highlands on da way nak balik Karak…sampai umah dalam kul hampir kul 11 mlm..badan memang penat teramat, tapi digagahkan jugak melawat arnab…

Bila jenguk jer arnab, terus badan segar-bugar…sebabnya dulu masa tinggalkan anak Mummy Twinkle dan Mummy Summer masih kecil lagi, baru berusia 7 hari..tengok-tengok aja selepas 4 hari tinggal, besar sungguh!! Sonok tak terkata! Kiko yang sakit pun, oke jer sihat alhamdulillah….Saya ada tangkap gambar anak-anak arnab nie, tapi ter’delete lak masa kat Cameroon Highlands…erm….dah besar semuanya…makin aktif berlari ke sana-sini….

Nie dia pic yang baru saya tangkap tadi… >> Anak Twinkle baru berusia 3 minggu

>> Summer bersama anaknya, 2 ekor da mati.

Ahad yang lepas 19hb September, rakan-rakan dari sekitar Pahang iaitu ahli fan Rabbits Lover@pencinta Arnab telah datang untuk beraya sambil melawat-lawat arnab…kami borak semuanya pasal arnab jer…seronok sungguh!!! Masing-masing pun dah menimang ‘cahayamata’..Yang paling kelakar, Si Nana yang sibuk nak mencari jodoh untuk ‘anaknya’ yang baru berusia 3 bulan dan ingin berbesan dengan Kak Syam…hehehe….

Part yang paling best pula, bila saya dapat sepasu pokok Akar Ginseng Jawa…terima kasih bebanyak pada Kak Ani dan Nana…jasamu tetap ku kenang…chewah!

>> Pokok akar ginseng jawa

 
3 Comments

Posted by on September 21, 2010 in Al-kisah arnabku, Arnab & Herba

 

Tags: ,

Masalah ketulan susu

Saya baru sahaja terperasan terdapat beberapa ketulan di bawah perut Mummy Kiko … patutlah beberapa hari sebelum nie saya lihat dia monyok, demam dan seolah-olah tidak mahu memberi anaknya minum susu … rupa-rupanya ada satu puting susunya yang luka, tidak jauh daripada puting tersebut terdapat beberapa ketulan. Saya amat pasti itu adalah ketulan susu kerana warnanya pink keputihan (sama seperti warna susu yang berada di bawah perutnya).

Termasuklah hari ini sudah hampir 2 hari saya cuba mencari penyelesaian dan rawatan bagi permasalahan ini. Mummy Kiko telah diasingkan daripada anak-anaknya .. InsyaAllah semuanya akan ok kerana anaknya telah berusia 4 minggu, sudah pandai makan pellet, rumput etc … Risau saya dengan situasi si Mummy Kiko nie ..

Setelah melawat blog dan forum penternak arnab lain, ada yang mengatakannya itu adalah tanda-tanda awal masalah kanser .. ketulan tersebut perlu dibuang dan arnab perlu dimandulkan … erm … sedey mendengarnya … tapi saya yakin ada penyelesaian lain bagi permasalahan ini …

Rawatan dengan memberi arnab makan bunga dandelion dan daun moringa (merunggai, lagi nama lain .. Kelor, munggai, berunggai, … In english Malunggay .. Scientific name is Moringa oleifera, buahnya dipanggil kacang Kelor) juga boleh dipraktikkan ..

Nama saintifik: Moringa oleifera

Famili: Moringaceae
Nama Tempatan: Merungai, kacang kelo

Ciri-ciri: Pokok besar setinggi 7 meter yang ditanam sebagai sumber sayur

Bahagian yang digunakan: Daun dan akar

Cara Penggunaan: Daunnya dimakan sebagai sayur untuk mengalakkanpengeluaran susu ibu.sekiranya buah dada bengkak dan susu tidak dapat keluar, tumbuk daunnya sehingga lumat dan sapukan ke seluruh buah dada. Memakan buah dan daunnya juga boleh memudahkan pembuangan air besar.minyak daripada bijinya boleh disapukanpada sendi-sendi untuk menghilangkan sengal-sengal. Akar yang kering ditumbuk sehingga menjadi tepungdan digunakan sebagai bedak sapu pada perut ibu yang baru lepas bersalin untuk menghilangkan gatal-gatal.

Kajian Saintifik: Dua jenis alkaloid telah ditemui iaitu, fitosterin dan pterigospermin yang didapati mempunyai sifat farmakologis seperti epineprina.

Oke, ini adalah pendapat para penternak arnab lain yang saya dapat daripada blog dan forum ..

Mammary tumor – Joe Meudula forum bicarajutawan.com

Cara rawatannya sama juga seperti abscess capsule (Bisol daa) atau Myxomatosis ……. hanyalah “bedah & buang”, membiarkan keadaan itu lebih lama, hanya akan menambah parah.
Bila dah berakar umbi, ianya tak mungkin boleh dibersihkan secara total, maksudnya … selepas pembedahan pun .. ia akan muncul lagi.
Bagi merawat cancer …. “Biji buah aprikot” … perlaksanaannya hanya boleh didapati di hospital2 di Mexico.
Dari extrak biji buah appricot tadi mereka menghasilkan Amygdalin, laetrile dan vitamin B17 yang dikatakan berkemampuan melenyapkan cancer.
Newhillz

Ada kes yang ibu hasil susu berlebihan .. bila anak dipisahkan secara serta-merta … kelenjar susu membengkak …
Cuba tuam dengan tuala suam dahulu … sambil massage area tu … kalau ada susu keluar … try perah sebanyak yg mungkin … ulang beberapa kali …

Seeloknya ceraikan anak secara berperingkat … dari yang bersaiz besar hingga yg terkecil.
Kecuali kalau kawasan tu merah .. mungkin dah ada infection, perlu dptkan rawatan dari vet segera.
Selalunya mereka akan bagi Antibiotic dan ubat tahan bengkak
Sindrom Ibu Muda (Young Doe Syndrome)

Penyakit ini sering terjadi pada arnab2 betina muda pada kelahiran yang pertama dan kedua.
Penyebabnya adalah septicemia (keracunan darah) akibat mastitis (bisul) sehingga terjadi bengkak pada kelenjar susu.
Kuman stapphylorus aureus memasuki kelenjar susu melaui luka pada kelenjar atau puting susu. Mastitis ini menyebabkan, suhu badan induk panas, nafsu makannya kurang. Puting susu bengkak dan keras, sehingga induk tak mau menyusukan anaknya. Anak-anak arnab itu akan mati kerana tak mendapatkan susu dari induknya.
Rawatan:
Asingkan Induk yang sakit itu.
Penyakitnya boleh di sembuhkan kalau belum terlambat.
Ubatnya, suntikan dengan Penicilin, Dexatozoon, Sulmethonl, Sulfa Strong atau Oxylin.
Selain itu, kandang hendaklah dibersihkan, di sembur atau di cuci dengan Asepto.
Anak-anak arnab ditumpangkan pada ibu tumpang semasa ibu kandungnya disolate.
** Asepto tu adalah produk pembasmian microbilogical organism.
Setelah meng’google’ lagi…saya terjumpa ini untuk dikongsikan…Saya akan segera praktik kan ini supaya susu tersebut cair, tidak berketul lagi..
Rabbit mastitis
Jangkitan saluran susu atau juga dikenali sebagai demam susu. Penyakit ini disebabkan oleh bakteria, staphylococci (keadaan kronik), streptococci pada peringkat permulaan. Salur susu atau puting susu membengkak dan sakit. Arnab menjadi tidak berselera, tetapi kebiasaannya sering berasa dahaga.
Rawatan : Siramkan air suam beserta antiseptic (Dettol). Apa-apa pun silalah mendapatkan rawatan daripada vet terdekat.
 
2 Comments

Posted by on September 1, 2010 in Arnab & Herba, Penyakit Arnab

 

Tags: , ,

Rumput Israel sebagai makanan arnab

Sebelum ini saya tidak tahu bagaimanakah rupanya rumput Israel..rupa-rupanya rumput nie biasa saya lihat di semak-samun, dalam hutan, tepi-tepi jalan,di sekitar kawasan yang terbiar atau di kebun-kebun. Tumbuhan ini tumbuh dengan subur terutama di tanah berpasir dan kawasan yang agak redup. Daunnya bersaiz kurang daripada 3 cm lebar  dan 5 cm panjang. Manakala batangnya agak lembut dan berair serta bunganya berwarna putih.

Tumbuhan ini tumbuh menjalar atau tegak. Kebiasaanya dijumpai di bahagian utara Semenanjung, di kawasan berpasir.

ARA SONGSANG

Acanthaceae

Asystasia  coromandeliana

Ara Songsang/Rumput Israel

Khasiat rumput Israel ialah seperti berikut :-

  • mengandungi Crude Protein yang tinggi berbanding rumput-rumput lain
  • boleh juga untuk merawat masalah batin arnab, contoh…jika nak kasi arnab subur,sering beranak-pinak..kasi jer makan rumput nie

Tapi, di kawasan sekitar umah saya nie xde pulak rumput Israel nie tumbuh melata..jika ada dah lama saya kasi jer pada mereka..jika rumput Israel nie ada di kawasan sekitar anda bagi jer lah pada arnab anda..mereka pasti sukakannya!

Pastikan rumput Israel tu tiada terkena semburan racun..nanti mati lak arnab tu…..

 
Leave a comment

Posted by on July 22, 2010 in Arnab & Herba

 

Tags: ,

Khasiat Daun Kemangi / Lemon Basil

Hari ini saya mengetahui khasiat daun kemangi daripada saudara Fahmie. Daun kemangi juga dikenali sebagai ‘Lemon Basil’ kerana baunya sama seperti serai. Lemon Basil nie salahsatu tanaman yang sering saya tanam di dalam games Farmville di Facebook…hehe..masa tanam tu, tertanya-tanya gak, pokok apa la nie..tapi disebabkan saya merasakan namanya agak unik, jadi sering la tanam pokok nie…

Inilah rupanya pokok kemangi aka Lemon Basil >>

Daun kemangi ini berkhasiat untuk arnab, juga bagi manusia..tidak kira lelaki mahupun wanita..

Saya senaraikan khasiat-khasiatnya :-

Bagi Arnab

– mengatasi masalah batin (jantan), membanyakkan susu (betina)

Bagi Wanita

– Berkhasiat menyembuhkan gangguan pencernaan, masalah payudara, gangguan menstruasi
– Bahan penjagaan tubuh seperti sabun mandi, minyak wangi, pelembab tubuh, dan minyak aroma terapi. Namun penggunaan kemangi sebagai minyak urut sebaiknya tidak diaplikasikan terhadap wanita hamil.
– Jika dicampur dengan lulur, kemangi dapat merangsang peredaran darah di tubuh sehingga kulit lebih halus dan berkilau, serta mengatasi masalah jerawat keguguran rambut.
Bagi Lelaki

-Dapat mengatasi masalah ejakulasi prematur, boleh meningkatkan daya tahan sperma serta mencegah kemandulan.
Khasiat lainnya

  • Kemangi juga boleh mengatasi influenza,  sakit telinga dan sakit kepala / migrain, jangkitan usus, dan gangguan saraf, menghalang gigitan nyamuk.
  • Kemangi juga kaya akan betakaroten dan magnesium, mineral penting yang berfungsi menjaga dan memelihara kesihatan jantung.
  • Mengatasi masalah perut kembung dan masuk angin, menyapukan rebusan kemangi bersama bawang merah dan minyak kelapa pada bahagian perut, dada dan punggung.
  • Mengatasi masalah bau badan dan bau mulut dengan cara meminum air rebusan kemangi.
 
3 Comments

Posted by on July 17, 2010 in Arnab & Herba

 

Tags: , , , ,

Khasiat Akar Ginseng Jawa

Tahniah saya ucapkan kepada Mardziana & Rohani kerana arnab mereka telah selamat melahirkan 5 ekor anak malam tadi. Penantian akhirnya membuahkan hasil yang tidak disangka-sangka…tu diaa…dapat 5 ekor skaligus…saya pun seronok mendengarnya..

Nampaknya dalam 2-3 hari nie kena la mereka bersusah-payah sedikit kerana mummy bunny belum pandai nak menyusukan anaknya lagi…xpe..biar susah-susah dahulu, senang kemudian…anak-anak arnab nie comei-comei belaka…geram melihatnya!!

Saya mengetahui sesuatu daripada Mardziana hari ini..rupanya arnab jantannya telah diberi makan akar ginseng jawa..ginilah rupanya pokok nie..macam pokok bunga jerr..Ginseng jawa nie juga dikenali sebagai Akar Som.

>>  Pokok akar ginseng jawa

Rupa-rupanya ada banyak khasiat akar ginseng jawa nie, bukan kepada haiwan tetapi kepada manusia juga..Khasiatnya juga menyamai ginseng Cina dan Korea.

Khasiat Akar Ginseng Jawa

  • khasiat daunnya (dijadikan sebagai ulam)

– dapat menambahkan selera makan dan meningkatkan kecerdasan badan .

dapat menambahkan susu ibu/arnab betina

– ditumbuk halus dan dicampurkan dengan sedikit gula merah untuk merawat bisul.

– merawat masalah batin dalaman haiwan (arnab) dan manusia.

  • khasiat akarnya

– sebagai ubat batuk dan masalah paru-paru. Contoh :- Penyakit asma.

 
10 Comments

Posted by on July 14, 2010 in Arnab & Herba

 

Tags: ,