RSS

About

Blog ini ditulis khas untuk menceritakan dan berkongsi maklumat berkaitan dengan arnab. Ianya sesuai dibaca oleh semua peringkat individu, samada para peminat arnab dan anda yang baru-baru ingin berjinak membela arnab. Saya mula membela arnab pada Julai 2009, supaya anak saya yang berusia 4 tahun mempunyai teman untuk bermain. Sehingga ke hari ini anak saya sudah pandai memberi makan sendiri kepada arnab. Penjagaan arnab ini agak mudah dan tidak membebankan berbanding dengan membela kucing.

Saya merupakan seorang surirumah yang menjalankan perniagaan/perkhidmatan online dari rumah. Berkelulusan Sarjana Muda Sains Komputer (UTM).

Jika anda ingin menggunakan khidmat saya, sila klik di ruangan MUST VISIT LINK ye..

thanks🙂

 

43 responses to “About

  1. Noorazzima Mohamad Nor

    November 26, 2010 at 2:15 pm

    Assalammualaikum..
    Saya ingin bertanya, apakah jenis sangkar yang sesuai digunakan untuk diletakkan di luar banggunan?

     
    • dila -my-

      November 29, 2010 at 11:17 am

      sangkar portable yg leh lipat2 tu..

       
  2. zuhaila

    January 6, 2011 at 4:40 pm

    Salam,

    saya nak bertanya, Puan berminat tak untuk di temuramah? saya seorang wartawan dan sedang menulis satu rencana tentang arnab. Kalau puan sudi sila reply di alamat email saya ya.

    Terima kasih.

     
    • dila -my-

      January 8, 2011 at 11:59 am

      oke..da reply kat emel ye..tQ

       
  3. zahrin

    February 9, 2011 at 11:12 pm

    assalamualaikum..
    puan, sy bru mula b’jinak dgn hobi m’bela arnab ni. sy beli 1ekor arnab s’usia yg dlm gmbr puan tu. mgkin kene tipu kot. die jual rm60 s’ekor. puan mention yg puan jual rm70 sepasang. kalo betul sy nak beli 3 pasang. sy tinggal di bentong, pahang. blh contact sy..0172045040.

     
    • dila -my-

      February 10, 2011 at 12:52 pm

      arnab putih yg sy jual tu baka kampung jer..maybe yg anda beli tu baka New Zealand White sebab tu mahal sket…buat masa nie ada sepsg jer arnab putih..kalo nk datang tgk kat cni pun bole jugak…

       
  4. zahrin

    February 11, 2011 at 10:31 am

    oooooooooo…
    patut la. minta maaf la coz sy x brape pndai ttg arnab ni. yg sy beli ni telinga pendek n bulu panjang. mungkin jenis english spot @ white rabbit kot. kalo sy nak beli yg jenis kmpung betina 2 ekor boleh? bape hrga kalo yg betina matang?

     
    • dila -my-

      February 11, 2011 at 12:03 pm

      bulu panjang tu baka angora..kalo rm60, kira murah la tu…yg matang xde…skrg ni yg ada sepsg local white rabbits umur 4 bln…tunggu lg 2 bln bole beranak..

       
      • zahrin

        February 11, 2011 at 12:15 pm

        yg tu jual jgk ke? puan ddk area mane? jauh ke dr bentong?

         
      • dila -my-

        February 11, 2011 at 12:17 pm

        sy di karak…dekat ngan bomba..

         
  5. zahrin

    February 11, 2011 at 12:26 pm

    la, dekat je rupenye.. sy org mempaga je.. kalo mcm tu bleh la sy dtg tgk hari isnin ni. cdgnye hari ni tp sy ada hal kat perak . ari ahd baru balik.. puan bela byk ke arnab? sblum ni ssh sgt nak cri org yg ternak arnab kat area bentong ni. kat kdai cina pun kdg2 je ade..

     
    • dila -my-

      February 11, 2011 at 1:15 pm

      skrg nie ada la 16 ekor jer…dh byk yg dijual & disembelih..sy kenal ramai gak kawan2 yg bela arnab area pahang nie…yg arnab sblm nie beli kat kedai mana?

       
      • zahrin

        February 11, 2011 at 9:01 pm

        kdai akuarium cina dkt ngan gereja bentong. ada lagi x arnab yg puan nak jual?

         
      • dila -my-

        February 12, 2011 at 9:40 am

        yg ada skrg nie cuma sepasang arnab kampung warna putih jer…umur 4 bln…

         
  6. Awit

    February 11, 2011 at 12:33 pm

    Assalamualaikum…. Saya juga Pembela Arnab… Boleh tahu dekat mana saya nak dapatkan sangkar/Bangsal Arnab yang besar untuk saya letakkan di rumah…Sangkar yang boleh dilipat2 tu x sesuai nak letakkan arnab banyak2.. Sekarang nie arnab saya ade 3 dan besar2 juge.. macam sempit ajer…

     
    • dila -my-

      February 11, 2011 at 1:14 pm

      buat sendiri sangkar pun bole..erm…sy xtau sapa yg ada sedia kn servis wat bangsal tu..

       
      • Awit

        February 11, 2011 at 3:14 pm

        Arnab puan banyak ada 16 ekor, Puan simpan dalam sangkar berasingan ker?

         
      • dila -my-

        February 11, 2011 at 7:15 pm

        yup…jantan betina semua asing2…ibu yg beranak, masih menyusukan anaknya dok dlm cage yg sama smpi usia 1 bln ++

         
      • Awit

        February 12, 2011 at 11:47 am

        Owh saya bela sekali jer dalam satu sangkar kecik, tu sumbat tiga2.. 2 betina satu jantan.. Dorang x gaduh pun… mesra alam jer jantan dan betina tue.. sekarang dah meningkat usia remaja… Saya baca dalam forum memang x boleh dibiarkan dalam satu sangkar takut yang jantan mati kene pukul dek betina sebab betina suka territory…

         
      • dila -my-

        February 12, 2011 at 1:20 pm

        mmg la x gaduh sbb blom matang lagi…bila da start beranak nnti, sure bergaduh..yg jantan pulak nnti x berenti2 asyik nak mengawan jer..sian pada si betina nanti..

         
  7. Awit

    February 12, 2011 at 11:57 am

    Tapi arnab saya dah kotor, bulu dah ade tompok hitam dan coklat.. sebab arnab tu pijak najis sendiri kemudian lap pada bulu die… sebab x der training nak buang najis… die berak jer merata2… marah betul saya…

     
  8. zahrin

    February 12, 2011 at 11:33 pm

    ok ls puan..
    kira jd la saya nak amik sepasang tu kalo puan nak jual..

     
    • dila -my-

      February 13, 2011 at 7:50 pm

      okei…bole..mmg nk jual pun…nk dtg confirm kn bila yea…kalo bole sblm khamis 17hb nie…

       
      • zahrin

        February 13, 2011 at 11:00 pm

        sy t’paksa stay lama skit kat perak ni. hr selasa bru balik.. insyaallah kalo xde hlgn hari rabu nanti sy g rmh puan. sy tgu kat balai bomba karak..

         
      • dila -my-

        February 14, 2011 at 10:41 am

        oke..pepehal inform awal yea..nie no sy 012 238 0538..ari khamis sy blk ke perak…

         
  9. zahrin

    February 22, 2011 at 12:34 am

    assalamualaikum…

    1) puan, ade lg x stok Rabbit Drinking Feeder tu. baru2 ni sy beli bekas air tp habis die ggit. kdg2 tu die cabut n tuang habis air tu. kalo blh sy nak 6 set.

    2)rasa lmbat plak nak tgu 2 bln lagi. sy harap puan dpt simpan baka yg puan tnjuk hari tu. sy betul2 b’minat nak beli kalo puan nak jual. hrp smpat sblm puan pindah. kalo x silap ‘english spot n chestnut’.

     
    • dila -my-

      February 22, 2011 at 11:28 am

      waalaikumusalam,

      1. yup..bole..Rabbit Drinking Feeder nie sy leh pos sebaik shj da bankin..sy pos pki poslaju.

      2. anak-anak arnab tu alhamdulillah semua elok sihat skrg nie…mata sket lg celik la…erm..kalo berminat nk beli induknya, pun oke gak..senang sket sy nk pindah nnti..

       
      • zahrin

        February 22, 2011 at 8:02 pm

        1) kalo saya amik kat karak je x bleh ke?

        2) brape hrga kalau sekali induk?

         
      • dila -my-

        February 23, 2011 at 6:44 am

        oke…bole jer nk mai amik kat karak…tp bln 3 nnti la yea..sy kat Perak skrg nie..

         
  10. kalyisah redza

    May 20, 2011 at 4:38 pm

    salam kakak

    saya ada bela 2 ekor arnab saya punya arnab bulu kembang yang dia kena sikap rambut tu
    saya nak tahu macam mana nak tengok di jantan ke bertina

    arnab tu tersalah makan dan dia punya telinga dan hidung macam ada kurap

    tolong ye kakak

     
    • dila muhsin

      May 20, 2011 at 10:53 pm

      gunakan fungsi ‘search’ kat side bucu kanan di atas yea..’tag – jantina arnab’ ..

      utk rawatan awal kurap, leh sapukan ngan minyak rambut zaitun…

       
  11. kalyisah redza

    May 21, 2011 at 12:17 am

    x faham macam mana nak buat

     
  12. kalyisah redza

    May 21, 2011 at 1:40 pm

    ok

     
    • kalyisah redza

      May 21, 2011 at 2:35 pm

      kakak kalu saya bawak dia pergi klinik takp kan

       
  13. nadiah

    July 25, 2011 at 1:55 am

    salam..saya baru je beli 2 ekor arnab..umo nye baru sbln lebih kate si pnjual la..saya nak tanye cam ne nak elak arnab kita ni kene penyakit..perlu bg ape2 suntikan x??

     
    • dila muhsin

      July 25, 2011 at 8:34 am

      suntikan spesifik xde…jg makan & minum dgn baik…pellet terbaik & air bersih..

       
  14. jazirah

    November 24, 2011 at 4:46 pm

    Masalah arnab saya kukunya merah, bengkak dan hampir nak tanggal. Adakah dengan menggunakan bexton kukunya boleh sembuh?

     
    • dila muhsin

      November 25, 2011 at 5:28 pm

      arnab tu kena kurap…sekarang ini ubat bexton secara oral tiada lagi di jual di pasaran. Sila bawa arnab anda ke vet untuk suntikan kurap ye..tQ

       
  15. Yazid Ahmat

    January 29, 2012 at 6:33 pm

    salam, bagaimana saya nk contact akak utk beli arnab? boleh pos ka?

     
    • dila muhsin

      January 29, 2012 at 6:40 pm

      wslm..

      arnab xleh pos..tapi bole deliver terhad kepada kawasan seperti gombak,ampang,temerloh,bentong,seremban sahaja dengan charges delivery…kalo area Klang/shah alam mai amik sendri terus ke umah saya pun bole…

       
  16. Yazid Ahmat

    January 29, 2012 at 6:46 pm

    bagi la fb akak atau no fon utk senang nak bertanya.. saya duk ampang, org rumah raub jerk.. leh buat lawatan sambil belajar neh.. ini skype saya: yazid.ahmat

     
    • dila muhsin

      January 29, 2012 at 7:03 pm

      klik di side kanan…ada fb saya..

       

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: