RSS

Hay rack idea untuk arnab ku..

05 Mar

Sejak memberi arnab saya memakan alfalfa hay & timohty hay, saya lihat banyak jugak hay-hay yang terjatuh ke bawah..hay tu saya letakkan sahaja di atas lapik cage tu…errmm….rugi jugak kan jika bukan 100% arnab tak dapat makan hay tu tetapi terjatuh pulak ke bawah. Bila dah jatuh tu, nak kutip balik pun rasa tak best sebab dah bercampur ngan tahi & air kencing….terpaksa la buang jerr…..huhuhu….

Arnab-arnab saya memang suka sangat ngan alfalfa hay…timothy hay kurang sket…bila saya pegang jer plastik berisi hay tu…semua berebut-rebut  tak sabar nak makan dah…bau alfalfa hay nie memang menyelerakan…

Ini adalah antara hay rack yang saya rasa amat praktikal digunakan…

>> Bakul diletakkan berdekatan dengan toilet tray…biasanya arnab nie sambil dia makan sambil dia poo..hehe..

>> Guna bakul cam gini lebih mudah

>> Hay rack yang berada di pasaran

Pendapat sayalah, lebih praktikal menggunakan bakul berbanding menggunakan hay rack yang berada di pasaran..kerana hay rack tersebut tidak dapat mengatasi masalah dedaun alfalfa yang kecik-kecik tu daripada terjatuh keluar…sebenarnya, daun alfalfa tu la yang sedap berbanding straw hay tu…

Apa-apapun, segalanya terpulanglah pada anda untuk memberi yang terbaik untuk arnab kesayangan anda🙂

 
7 Comments

Posted by on March 5, 2011 in Tips Penjagaan Arnab

 

Tags: , , ,

7 responses to “Hay rack idea untuk arnab ku..

  1. Nora

    June 22, 2011 at 12:20 am

    explain ckit ttg toilet train?? Naper my rabbit ader masa masanyer..dier berak je lam bowl berisi palletnyer… Tak pasal pasal..i kena buang pallet tu..kalau dah hancur bsama najis.. Camner?
    Secondly..alas dlm cage tu..aper yg sesuai

     
    • dila muhsin

      June 22, 2011 at 9:59 am

      cuba guna kan fungsi button search kat bucu atas side kanan, dengan tag ‘ toilet training’. saya ada inform camna nak toilet arnab kat entry tersebut….

      guna lapik getah yg biasa letak kat toilet atau dapur tu…kalo guna jaring kecik pun oke..

       
    • dila muhsin

      January 28, 2012 at 6:59 am

      alas cage bole guna getah lapik toilet tu…utk toilet train, bekas makanan tu jgn besar sgt, khas ruang kepala arnab jer..toilet training letakkan di bucu arnab slalu pee/poo…

       
      • Suzana Mokhtar

        January 28, 2012 at 9:16 pm

        saya dh guna alas cage getah lapik toilet tu, tapi dimakan oleh rabbit sya..takut dia sakit perut atau luka dlm perut…skrg saya dh keluarkan getah tu, kesian plak bila tgok kaki dia kdg2 terselit kt celah2 cage tu…mcmana yer? blh bg idea tak utk elakkan dia kunyah2 getah tu?

         
      • dila muhsin

        January 29, 2012 at 7:02 am

        arnab sy pun suka gigit2 getah tu…tapi x mkn …arnab nie dia perlukan something to chewable utk dia asah giginya…utk lapik tu, leh gantikan dgn something yg tidak suka digigit dek arnab..lapik tu memang makin lama akan habis kena gigit..tapi, mana lebih elok? samada arnab mengalami kesukaran berjln di dalam cage? atau dia gigit2 jer? sy prefer arnab tu gigit2, kalo kaki arnab tersepit celah jaring, kn naya tu?

         
  2. Asnasuhah Zulkpli

    January 27, 2012 at 8:39 pm

    alfalfa hay tu boley dapatkan kat mna?siapa yang tahu tlong reply

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: