RSS

Perkembangan terkini…

19 Feb

Sejak akhir-akhir ini saya banyak mendapat pertanyaan dan booking pembelian arnab. Mungkin agaknya sekarang ini Tahun Arnab ramai yang berminat untuk membeli arnab. Memang tidak disangkal lagi arnab ini sememangnya haiwan yang menarik, manja dan comel.

Untuk pengetahuan anda semua, buat masa ini saya mempunyai 12 ekor anak arnab yang berusia 2 minggu. Jadi, kena tunggu diorang semua besar dulu baru leh lihat kualitinya bagaimana. Kali ini kebanyakannya ialah anak-anak Spike dengan Mummy Blink, Mummy Kiko dan Mummy Summer (bakal beranak tidak lama lagi)..

Manakala Mummy Twinkle dikahwinkan dengan Tweet…Asalnya anak Twinkle nie ada 6 ekor..hilang 2 ekor..seekor pula dijadikan anak angkat Mummy Blink sebab saya lihat, badannya terlalu kurus jadi diberi kepada Mummy Blink. Sekarang ini anak angkat tu dah sihat walafiat..gemuks sungguh!

Mummy Kiko pula telah selamat beranak pada 13 feb 2011 sebanyak 7 ekor. 4 ekor berwarna hitam, nanti dah besar mesti akan menjadi chesnut atau chincilla. 3 ekor lagi bercorak sejibik seperti Spike. Tak sangka la pulak. Seronok rasanya..dan tak sabar nak lihat bagaimana la rupanya anak-anak Kiko nie…Oh ye..disebabkan banyak sangat anak Kiko nie, jadi saya ambil 2 ekor dan diberikan kepada Mummy Blink sebagai anak angkat…hoho…banyak nyer anak angkat sampai 3 ekor…anak sendiri ada sekor jer…(Anak Blink yang berwarna hitam, yang luka tu da mati tempohari…xtau sebab apa mati…badannya tetiba membengkok dan mengeras…)

Ketika balik ke Perak, saya bawa balik sekali Mummy Blink beserta anaknya yang 4 ekor itu..Alhamdulillah..semua sihat walafiat. Untuk membanyakkan susu Mummy Blink, saya beri dia alfalfa hay…memang berselera dia makan…maklum la dlu tuan asalnya memang bagi alfalfa hay…

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on February 19, 2011 in Al-kisah arnabku

 

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: