RSS

Jangkitan kuku arnab

14 Jan

 

bexton Ubat Kurap Gambar di sebelah ialah ubat kurap Bexton yang diberikan secara oral kepada dua ekor arnab saya yang disyaki mengalami masalah kurap iaitu mengalami jangkitan kuku di sekitar kuku (20 kuku semuanya sakit). Di sekitar kuku arnab mengelupas dan berwarna kemerahan. Saya lihat juga seolah-olah arnab saya kegatalan. Selalunya penyakit kurap nie dijangkiti bahagian telinga dan sekitar badan arnab…inilah pertama kali arnab saya menghadapi masalah ini. Semuga arnab saya akan segera sembuhlah hendaknya.

Pada mulanya susah jugak nak beri Blink & Spike nie makan ubat…tapi hari ini hari ke 2, mereka agak tenang sedikit..nampak macam sedap la pulak bila tengak Blink & Spike menjilat-jilat ubat tu yang terlekat sekitar mulutnya. Saya gunakan syringe khas untuk small animals, tapi da rosak sket kerana hujungnya kena gigit dek Blink..Sukatan Bexton nie yang disyorkan bagi anda yang menghadapi masalah kurap adalah seperti berikut :-

  • 0.3ml – anak arnab berusia 6 minggu ke atas
  • 0.5ml – arnab dewasa

Gunakan selang 14 hari. Tidak boleh diberikan kepada ibu arnab yang sedang hamil dan menyusukan anak.

Bexton Itin Vet – Oral Solution (Ivermectin oral solution)

– sesuai untuk merawat dan mengawal secara dalaman dan luaran masalah parasit bagi arnab,kucing,lembu,kambing,anjing dan kuda.

>> Jangkitan sekitar kuku arnab

 
9 Comments

Posted by on January 14, 2011 in Kurap/scabis, Penyakit Arnab, Ubat

 

Tags: , , ,

9 responses to “Jangkitan kuku arnab

  1. bunkbee

    March 5, 2011 at 11:16 pm

    bpe hinggit ubt ni????

     
  2. nordin

    March 13, 2011 at 3:58 am

    mcm mana nk beli..sy mmg cri ni..sng guna secara oral..beri fon nombor awk..plz..urgent..kalau boleh msg sy 016-7267420 din

     
  3. Hafiz Supangah

    August 15, 2011 at 11:00 pm

    Salam.. adakah ia berkesan pd kurap yg telah brkeping didalam dn diluar telinga, berapa hari menampakan hasil perubahan itu..tq

     
    • dila muhsin

      August 19, 2011 at 12:58 pm

      ye berkesan…depend pd jangkitan..jika sedikit, cepat la sembuh..

       
  4. nana

    September 29, 2011 at 10:40 pm

    hi. ivermectin baper % yek?

     
  5. AdaH

    December 21, 2011 at 5:58 pm

    bpe ringgit ye nie..

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: