RSS

Beranak 7, kini tinggal 5 jerr…

22 Oct

Tanggal 18 oktober 2010, Kiko telah beranak sebanyak 7 ekor..1 putih, 6 hitam (nanti mungkin akan menjadi warna chincilla,chesnut,grey)…Kini anaknya cuma tinggal 5 ekor…petang semalam seekor dah mati dalam cage…sekor lagi ilang…saya ingatkan dah dimakan dek Kiko…rupanya pagi tadi saya terjumpa kat atas tanah dah mati kena hurung dek semut…pelik lak..camna leh kuar dari cage…mesti Kiko yang angkut dia kuar nie…(Kiko pandai kuar dari cage, sebab saya tak ikat pun cage tu)

Sebenarnya bukan apa, lambat sket saya updates blog nie sebabnya dah dapat warning lagik dari Celcom pada 15hb ,

“Friendly Reminder: Yr Broadband usage is reaching the allocated 3GB/mth. Pls purchase additional volume or reduce your usage to avoid having yr speeds managed”

Jadi saya kena la berjimat-cermat sket guna line Internet nie…kejap ON kejap OFF jer…nak updates blog pun risau jer sebab bila upload sebarang gambar, usage tu akan meningkat…ishhh…cepat sangat dah hampir 3Gb…Celcom nie kena la bagi usage banyak skit…10Gb kerr…dah la line pun kadang xde…ilang tanpa dikesan….ku bersabar jer la…nie dah 2 tahun guna Celcom broadband nie…Pakcik Streamyx lak payah no nak pi cacak tiang telefon tu….eiii…macam-macam hal laaa….1hb November, Celcom akan reset…baru aman sket nak online…hmmm….

OKelah…nak sambung balik citer pasal arnab nie…sehari sebelum kelahiran anak-anak Kiko, saya telah meng’upgrade’ kan sistem pembersihan atau saluran najis arnab…(amboii…sistem tu…hehe) … memang dah lama nak wat, tapi xtau camna nak implemenkan…sehinggalah saya terlihat sistem yang dipraktiskan pada Xazaquan Rabbitry…saya pun pi kedai hardware (sampai 2 buah kedai…penat woooo)..sebenarnya dok kalut-kalut nak upgrade sistem nie, sebabnya saya tak puashati dengan bubuh jaring jer bawah sangkar tu…nampak cam kotor jer…nak cuci pun macam susah sket..dan kebetulan, saya tengok Si Kiko pun dah start cabut bulu dia sikit-sikit…kang kalo beranak, jatuh atas tanah lak sebab saya dah bukak jaring yang kat bawah sangkar tu…Cepat-cepat pi kedai ngan Syuhada…penat ler dia dok berjalan ke hulu hilir dengan mamanya…

Dah ada semua material, saya pun pasangkan zink dan gutter tu…fuuhhh..penat sungguh wat keje sorang2 nie…tapi semangat nyer pasal…demi arnab-arnab…ku sanggup melakukannya..chewah!! Masa nak pasang zink tu, zink tu berbunyi agak bising…semua arnab-arnab ketakutan…ada sekor tu..yang kaler putih, melompat kuar terus dari sangkar dia…haha…kelakar sungguh…..

Cuba tengok pada pic tu…zink tu masa mula-mula saya pasang tidak tepat pada 45 darjah..tahi dan air kencing bertakung sket la kat bawah tu…kemudian, saya betulkan sudutnya..dan terus jer tahi dan air kencing arnab masuk ke saluran air (gutter)…sekarang nie, asyik kedengaran bunyi..tung…tung…tahi tu jatuh ke bawah dan berlanggar ngan zink…ada irama baru la pulak…hahaha…dan lagi satu…disebabkan arnab dewasa, mempunyai kuasa pecutan tahi yang agak laju..terus menggelungsur ke tanah…terlepas tak masuk ke dalam gutter tu…memang kena ubah la sket design nie nanti….

Lain kali saya xmo guna zink la…saya akan gunakan jaring yang lain pulak…maybe dalam 4-5 bulan lagi la…kita tengok dulu keberkesanan guna zink nie…

 

 
4 Comments

Posted by on October 22, 2010 in Al-kisah arnabku

 

Tags: ,

4 responses to “Beranak 7, kini tinggal 5 jerr…

  1. syamsye

    October 28, 2010 at 10:11 am

    nak wat camni la dila..dila wat sndri ni..wah cayalah!!

     
  2. dila -my-

    October 28, 2010 at 10:29 am

    skrg nie sy dh tukar guna jaring kak..lebih elok dan lebih mudah utk maintenance…irama tung2 pun dh xde😛

     
  3. saiful

    December 5, 2010 at 7:39 pm

    zink tu kat kedai hardware bape rege ek?size dia bape plak…usha kat kedai hardwarw raub ade aluminium jer…

     
    • dila -my-

      December 6, 2010 at 2:13 pm

      kalo x silap 8 kaki…yg nie pun aluminium gak…nipis jer…

       

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: