RSS

Kiko oh Kiko…

15 Oct

Alhamdulillah, Mummy Kiko yang dulunya mempunyai beberapa ketulan susu kini telah tiada lagi..Kiko telah sembuh sepenuhnya…Mungkin juga disebabkan oleh faktor pemakanan yang segar seperti ulam raja dan napier India telah memberikannya kesihatan yang baik…

 

Sekarang ini Kiko sedang menunggu masa sahaja untuk melahirkan..Nie saya nak cerita la sikit berkaitan perangai Kiko baru-baru ini…

 

Sebelum ini saya telah memindahkan Kiko ke sangkar bahagian yang menghadap ke dinding..Saya pindahkan dia ke sangkar homemade ini sebabnya saiz sangkar  agar besar berbanding sangkar portable tu…Badan Kiko nie agak besar jugak..jadi untuk memberikan keselesaan kepadanya saya pindahkanlah dia..

 

Hampir 2 minggu la jugak sejak dipindahkan ke sangkar homemade tersebut, Kiko asyik menunjukkan perangai protes iaitu dengan cari mengais makananan…Pada mulanya saya ingatkan mungkin pellet bila dah dibubuh banyak-banyak kurang fresh..jadi, saya bubuh la dalam 3 genggam sahaja..TAPI, habis jugak dikaisnya…dia makan sikit jer..pastu dikais…geram jugak saya melihat perangainya itu…

 

Akhirnya, saya memindahkan semula Kiko ke sangkar portable yang menghadap ke rumah…tiap kali bila nak bagi makan minum, side sini la akan dapat dulu..side sini jugalah yang menjadi tatapan pengunjung yang datang….side sini juga pemandangannya agak cantik la sket berbanding bahagian sangkar lagi sebelah yang menghadap ke dinding…bosan nyer tengok dinding kan… Rupa-rupanya arnab pun tahu erti kebosanan…

 

Bila saya pindahkan Kiko nie, wahhhh…baik sungguh perangainya!! Makanan langsung tidak dikais..well behave sungguh! … barulah ku tahu rupanya dia nak pindah ke cage sebelah pemandangan cantik….sempit pun sempit lah…janji puashati…agaknya itulah kata-katanya di dalam hati…hehehe…

 

Oke..tu jer lah yang nak cerita hari ini…

 

p/s : lupa pulak nak inform, side yang view cantik nie, saya letakkan ibu-ibu dan anak-anak arnab jer..sebelum nie Kiko jer yg saya letak kat side sebelah yang menghadap ke dinding tu sebenarnya side utk jantan…erm..dia xmo dok kat side jantan kot..hahaha…

 
1 Comment

Posted by on October 15, 2010 in Al-kisah arnabku

 

Tags:

One response to “Kiko oh Kiko…

  1. syamsye

    October 21, 2010 at 7:15 pm

    hahaha kiko mmg bijak..

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: