RSS

Masalah ketulan susu

01 Sep

Saya baru sahaja terperasan terdapat beberapa ketulan di bawah perut Mummy Kiko … patutlah beberapa hari sebelum nie saya lihat dia monyok, demam dan seolah-olah tidak mahu memberi anaknya minum susu … rupa-rupanya ada satu puting susunya yang luka, tidak jauh daripada puting tersebut terdapat beberapa ketulan. Saya amat pasti itu adalah ketulan susu kerana warnanya pink keputihan (sama seperti warna susu yang berada di bawah perutnya).

Termasuklah hari ini sudah hampir 2 hari saya cuba mencari penyelesaian dan rawatan bagi permasalahan ini. Mummy Kiko telah diasingkan daripada anak-anaknya .. InsyaAllah semuanya akan ok kerana anaknya telah berusia 4 minggu, sudah pandai makan pellet, rumput etc … Risau saya dengan situasi si Mummy Kiko nie ..

Setelah melawat blog dan forum penternak arnab lain, ada yang mengatakannya itu adalah tanda-tanda awal masalah kanser .. ketulan tersebut perlu dibuang dan arnab perlu dimandulkan … erm … sedey mendengarnya … tapi saya yakin ada penyelesaian lain bagi permasalahan ini …

Rawatan dengan memberi arnab makan bunga dandelion dan daun moringa (merunggai, lagi nama lain .. Kelor, munggai, berunggai, … In english Malunggay .. Scientific name is Moringa oleifera, buahnya dipanggil kacang Kelor) juga boleh dipraktikkan ..

Nama saintifik: Moringa oleifera

Famili: Moringaceae
Nama Tempatan: Merungai, kacang kelo

Ciri-ciri: Pokok besar setinggi 7 meter yang ditanam sebagai sumber sayur

Bahagian yang digunakan: Daun dan akar

Cara Penggunaan: Daunnya dimakan sebagai sayur untuk mengalakkanpengeluaran susu ibu.sekiranya buah dada bengkak dan susu tidak dapat keluar, tumbuk daunnya sehingga lumat dan sapukan ke seluruh buah dada. Memakan buah dan daunnya juga boleh memudahkan pembuangan air besar.minyak daripada bijinya boleh disapukanpada sendi-sendi untuk menghilangkan sengal-sengal. Akar yang kering ditumbuk sehingga menjadi tepungdan digunakan sebagai bedak sapu pada perut ibu yang baru lepas bersalin untuk menghilangkan gatal-gatal.

Kajian Saintifik: Dua jenis alkaloid telah ditemui iaitu, fitosterin dan pterigospermin yang didapati mempunyai sifat farmakologis seperti epineprina.

Oke, ini adalah pendapat para penternak arnab lain yang saya dapat daripada blog dan forum ..

Mammary tumor – Joe Meudula forum bicarajutawan.com

Cara rawatannya sama juga seperti abscess capsule (Bisol daa) atau Myxomatosis ……. hanyalah “bedah & buang”, membiarkan keadaan itu lebih lama, hanya akan menambah parah.
Bila dah berakar umbi, ianya tak mungkin boleh dibersihkan secara total, maksudnya … selepas pembedahan pun .. ia akan muncul lagi.
Bagi merawat cancer …. “Biji buah aprikot” … perlaksanaannya hanya boleh didapati di hospital2 di Mexico.
Dari extrak biji buah appricot tadi mereka menghasilkan Amygdalin, laetrile dan vitamin B17 yang dikatakan berkemampuan melenyapkan cancer.
Newhillz

Ada kes yang ibu hasil susu berlebihan .. bila anak dipisahkan secara serta-merta … kelenjar susu membengkak …
Cuba tuam dengan tuala suam dahulu … sambil massage area tu … kalau ada susu keluar … try perah sebanyak yg mungkin … ulang beberapa kali …

Seeloknya ceraikan anak secara berperingkat … dari yang bersaiz besar hingga yg terkecil.
Kecuali kalau kawasan tu merah .. mungkin dah ada infection, perlu dptkan rawatan dari vet segera.
Selalunya mereka akan bagi Antibiotic dan ubat tahan bengkak
Sindrom Ibu Muda (Young Doe Syndrome)

Penyakit ini sering terjadi pada arnab2 betina muda pada kelahiran yang pertama dan kedua.
Penyebabnya adalah septicemia (keracunan darah) akibat mastitis (bisul) sehingga terjadi bengkak pada kelenjar susu.
Kuman stapphylorus aureus memasuki kelenjar susu melaui luka pada kelenjar atau puting susu. Mastitis ini menyebabkan, suhu badan induk panas, nafsu makannya kurang. Puting susu bengkak dan keras, sehingga induk tak mau menyusukan anaknya. Anak-anak arnab itu akan mati kerana tak mendapatkan susu dari induknya.
Rawatan:
Asingkan Induk yang sakit itu.
Penyakitnya boleh di sembuhkan kalau belum terlambat.
Ubatnya, suntikan dengan Penicilin, Dexatozoon, Sulmethonl, Sulfa Strong atau Oxylin.
Selain itu, kandang hendaklah dibersihkan, di sembur atau di cuci dengan Asepto.
Anak-anak arnab ditumpangkan pada ibu tumpang semasa ibu kandungnya disolate.
** Asepto tu adalah produk pembasmian microbilogical organism.
Setelah meng’google’ lagi…saya terjumpa ini untuk dikongsikan…Saya akan segera praktik kan ini supaya susu tersebut cair, tidak berketul lagi..
Rabbit mastitis
Jangkitan saluran susu atau juga dikenali sebagai demam susu. Penyakit ini disebabkan oleh bakteria, staphylococci (keadaan kronik), streptococci pada peringkat permulaan. Salur susu atau puting susu membengkak dan sakit. Arnab menjadi tidak berselera, tetapi kebiasaannya sering berasa dahaga.
Rawatan : Siramkan air suam beserta antiseptic (Dettol). Apa-apa pun silalah mendapatkan rawatan daripada vet terdekat.
 
2 Comments

Posted by on September 1, 2010 in Arnab & Herba, Penyakit Arnab

 

Tags: , ,

2 responses to “Masalah ketulan susu

  1. Sye

    May 1, 2011 at 8:40 am

    Ni mas lak..bngkak..tp kebiruan la..risau ni..nak bwk vet ttup pulak..aduih

     
    • dila muhsin

      May 3, 2011 at 10:02 am

      mas camna kak syam? da bawak pi klinik?

       

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: