RSS

Kisah nyerrr..

12 Aug

Pagi-pagi saya menjenguk arnab saya untuk memberi makanan arnab, saya lihat ke tujuh-tujuh anak Kiko semuanya tido luar dari bakul mereka. Rupa-rupanya dalam bakul tu penuh ngan najis si Kiko…aiii…sabo jer lerr…Anak dia pun tahu pasal kebersihan…

Ada di antara anak Kiko yang telah celik mata, badan pun gebus jerr…hari ni usia mereka baru 13 hari..sket2 lagi bole la saya kasi anak-anak Kiko bermain di taman mainan mereka…mesti comei melihat aksi mereka, jalan terkedek-kedek…hehe..baru nak belajarberjalan dan berlari..kalo dok dalam sangkar tu, asyik membuta la mereka…

9 ekor anak arnab yang usia antara 2-4 bulan pulak sudah pandai membuang pellet…eeii..geram pun ada…habis bertaburan pellet tu atas tanah…xpe..lain kali saya bubuh ciput jerr…baru tahu nak menghargai makanan..sebenarnya arnab-arnab saya nie semua dah pandai nak makan ulam raja dan napier jerr…pellet nie diorang pandang sebelah mata jerr…hmm…tak sempat nak besar la pokok-pokok ku…Tapi saya bagi la jugak dalam kuantiti yang sedikit…kes kesian punyerr pasal…

Tadik jugak, baru jer saya matikan seekor arnab mix angora berwarna hitam..saya lihat di bulunya ada yang gugur…setelah diperhatikan betul-betul memang ada ‘furmites’…jadi, segeralah saya memandikannya dengan syampu herba…yang paling best nyerr..baik sungguh la si hitam nie…diam jer dia..slalu kalo saya mandikan arnab untuk 1st time mesti diorang cuba nak lari…iyelah,takut bila kena air…tapi si hitam nie teramat la baik nyerr ^_^

Esok lusa oke la, xde kutu dah kat bulunya…

 

Tags: , ,

4 responses to “Kisah nyerrr..

  1. syamsye

    August 13, 2010 at 8:58 am

    hehehe terkedek je..mmg comel..geram je tgk..baguslah si itam tu..selalunya habis dicakar2 kita ni..mandikan rabbit mmg susah skit..diorng takut sgt ngn airnya

     
    • dila -my-

      August 15, 2010 at 8:16 am

      semua daa celik mata skrg nie kak syam..hehe…baru belaja nk explore dunia….Si Itam tu la rabbit yg paling baik sy cuba setakat ini..🙂. tp sian lak, Mummy Summer gigit dia sbb sy letak sangkar sebelah-menyebelah…Summer nie ngan anak sendiri pun leh lupa…

       
  2. bonak

    August 14, 2010 at 9:17 pm

    beli kat mana syampu herba…

     
    • dila -my-

      August 15, 2010 at 8:14 am

      biasanya kat petshop ada jual…yg sy punya tu beli di Kuantan

       

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: