RSS

Rawatan kurap/scabis bagi arnab

28 May

Topik kali ini adalah lanjutan daripada masalah kurap/scabis yang pernah saya post sebelum ini.

Berikut dinyatakan cara rawatan bagi masalah kurap/scabis bagi arnab untuk peringkat awal.

  1. Sapu dengan minyak rambut zaitun (ini yang sering saya praktikkan)
  2. Boleh juga dibubuh dengan minyak goreng ikan, minyak masak, minyak kelapa, tujuan minyak tu untuk menutup hama/mites untuk bernafas(mendapat oksigen), jadi bila dilakukan kerap, telur hama tu tidak dapat nak menetas semula dan seterusnya gagal untuk terus membiak. (Info lengkap klik sini)
  3. Rawatan dengan minyak gamat. Tujuan minyak gamat pulak adalah untuk mengubati luka-luka di kawasan kurap.

>> Klik pada gambar untuk baca!

>> Klik pada gambar untuk baca!

 
23 Comments

Posted by on May 28, 2010 in Kurap/scabis, Penyakit Arnab

 

Tags: , ,

23 responses to “Rawatan kurap/scabis bagi arnab

  1. MielaMonT

    June 2, 2010 at 1:07 pm

    Arnab saya berusia lingkungan 3-4 bulan. Sekarang ni dia ada masalah kurap kat kaki, tangan, (jari² semua kena dah). Dah bole jab ke ngan ivermec. Risau ni.

     
    • dila -my-

      June 2, 2010 at 2:35 pm

      sudah cuba cara rawatan yg sy suggest tu? bubuh minyak zaitun..kalo dh teruk sgt refer ke vet jer…pastu pastikan arnab yg sakit tu diasingkan..jgn bercampur ngan arnab lain, nnti berjangkit lak…

       
  2. MielaMonT

    June 5, 2010 at 12:23 am

    yup… did & done that… tapi saya tak pasti teruk ke idak. based on the rabbit seller kat Danau Kota, still mild. Tapi pada saya macam teruk je saya rasa… Kesian… Anyway, saya ada beli syampu herba jugak. Tapi risau lak nak bagi dia mandi and tahan for 5 minit. takut dia stress… hahaha

     
    • dila -my-

      June 5, 2010 at 6:44 am

      tengok dlu perubahan kurap tu…minyak tu bubuh sekali sehari jer dh cukup..utk penyakit kurap x perlu mandikan rabbit..

       
  3. huzzann

    August 12, 2010 at 2:48 am

    sala.m..

    lebih kurang 2 minggu lepas sekor arnab saya telah beranak buat kali pertama..kini hanya tinggal 2 ekor..yg 2 ekor lagi tu da kembali ke rahmatullah..sedih gak asalnya tp apakan daya takde pengalaman..kini yg sekor tu macam nak ikut jejak adik beradiknya tu ke dalam kubur..keadaanya saya lihat seperti badannya bergerak dengan kuat mcm semput,,taknk minum susu ibunya lagi,tak kuat berdiri..tak tau la apa sakitnya..boleh berkongsi pengalaman dengan saya?

     
    • dila -my-

      August 12, 2010 at 5:48 am

      wslm…

      Adakah sebelum ini anak arnab tersebut menyusu dengan baik? Biasanya bagi anak arnab yang berusia 2 minggu, dh celik mata dia akan aktif…sy pun x sure apakah masalah sebenarnya..cuma apa yang perlu anda lakukan, pastikan anak arnab menyusu…jika dia tidak menyusu, kemungkinan besar dia akan mengikut jejak langkah yang lain…

       
  4. Nad

    September 5, 2010 at 1:21 am

    arnab saya ade lima ekor..da de y mati disebbakn penyakit yg sye xtahu..saye rase kurap..tp saye xpasti..

    ade niat nak anta g klinik..tp mslhnye saye study lagi n baru balik tok raye ni…parents lak keje pg..klinik kt sini bukak pg je..
    so,sy masih xberape pasti sakit ape and ubat ape y saye patot bg..
    boleh tunjuk saye gamba atau gejale2 ke sebab2 kurap ni??plizz…really need it asap..sye rase cm da teruk sgt je arnab saye tu…sgt kesian kt mereka…

     
    • dila -my-

      September 5, 2010 at 8:11 am

      gejala kurap nie, kalo da teruk sgt mmg kena bawak pi jmpa vet..nnti doktor akan suntik dgn Ivermectin..oke..nnti sy upload kn pic kurap yg lain2 k…

       
      • Nad

        September 6, 2010 at 8:12 pm

        tq much..=)

         
  5. sulaiman

    October 8, 2010 at 1:58 pm

    kalu tok jadi, mapus arnab kawe weh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

     
    • dila -my-

      October 11, 2010 at 12:51 pm

      arnab sy sembuh jer..setakat nie xde yg mati sbb kurap..kalo kurap dh teruk sgt tu, kena bawak jmpa vet..kena suntik..

       
  6. jijie

    October 25, 2010 at 11:28 pm

    nk tanye..
    kalau gne detol xboleh ke??
    curious…

     
    • dila -my-

      October 28, 2010 at 8:59 am

      dettol tu utk antiseptik…elok disapu ngan minyak zaitun/minyak gamat/minyak masak goreng ikan tu…tp antara 3 minyak nie…paling baik minyak zaitun..

       
  7. ida

    January 28, 2011 at 2:48 pm

    sy x tau kurap tu cam ne…telinga,kaki, jari arnab sy jadi keras n bulunya pom x de mane kat telinga, jari, muka..
    sy x pasti penyakit apew… mcm mane nak buat nie???
    tlonglahh..

     
    • dila -my-

      February 4, 2011 at 6:14 am

      mesti rebit tu kena kurap…bawak pi vet..suntik ubat kurap jer terus..

       
  8. olala

    May 7, 2011 at 12:57 pm

    my rabbit kaki die and kuku merah mcm kurap ..
    i tkot sgt.. bcoz i love my rabbit
    btoi pki mnyak zaitun ?? mntk2 sembuhh …
    aduihhh

     
    • dila muhsin

      May 8, 2011 at 9:12 pm

      utk masalah kurap di kuku, pki minyak zaitun kurang sesuai..lebih baik bg ubat kurap secara suntikan atau oral..

       
  9. pokawan

    July 28, 2011 at 12:17 pm

    masa beli dulu; rasa berketul-ketul macam ketuat di telinga bila digosok. kita yg tak tau apa (k-0) ni belila jugak siNW tu. bro tu plak tak cakap apa-apa. (bro ni ada anjur kursus ternak arnab wo) tak patut sungguh! lepas dua minggu dia mula menong tepi sangkar. masuk minggu ketiga seluruh telinga, kat tepi tu dah jadi keras semacam je.

    cek tengok diblog otai-otai ni, rupanya diserang scabis. maak datok… keliling mata, bibir, kaki semua dah berkerak! apa lagi kena JAB sekali, pasangan dia pun kena gak; kesian dia. tak sabar tunggu seminggu, so the second day i sapu GAMAT plus MINYAK MASAK. pagi tadi, kerak tu dah mula jatuh. tolong juga buang tapi dia meronta, sakit kot. telinga nampak kemerahan.
    Moral ceritA; Sipenjual jujurla dengan orang baru macam saya ni, janganla ambil kesempatan. berkatnya banyak. awak pulak, kalau nak buat apa-apa belajar, cari ilmu, ikut cakap otai; dengan izin berjaya!

     
    • dila muhsin

      August 1, 2011 at 9:03 am

      yep…sapa2 yg beli arnab dr sy, jika diorg ada masalah, saya akan bantu mereka…

       
  10. syam

    August 2, 2011 at 12:52 pm

    tapi…kalau mcm ada kelemumur kt badan plak mcm mana? xkn nk lumurkan ngn myk kt satu padan??? aduhhh…really need suggestion…sbb dia brcampur dgn arnab sihat y laen…rabbit tu sebulan lebeyh baru…tambah2 telinga dia plak dh jatuh sblh smlm…kesian dia sbb bru ja beli 3 hari….ada ubat dr segi minuman/makann x ??

     
    • dila muhsin

      August 3, 2011 at 3:23 pm

      arnab yang bermasalah kena asingkan. furmites bole guna bengy spray syampu. Spray jer kat tempat yang dijangkiti.

       
  11. mayoi

    November 29, 2011 at 8:42 am

    Petua paling mudah..bawak arnab ke veterinar..4 ekor arnab saya kena cucuk baru RM10.00 .
    Dulu saya pernah bawak 2 ekor dan dikenakan bayaran RM5 sahaja. Dalam masa seminggu semua kulit-kulit kurap akan luruh sendirinya. Petua minyak masak, minyak gamat dan minyak zaitun saya dah cuba sebelum ini kurang berkesan hasilnya.. Jangan kedekut dengan arnab anda..1 ekor = Rm2.5 @ 0.3ml ubat

     
    • dila muhsin

      November 29, 2011 at 9:02 am

      ini bukan isu kedekut…saya mmg suggest anda semua ke vet shj..tapi ada juga yg menghadapi masalah ketiadaan vet..rawatan minyak zaitun,gamat,minyak masak nie, sesuai utk peringkat awal masalah kurap..kita perlu peka dgn sebarang perubahan arnab..jika sudah mudarat, mmg kena suntik cepat2 ngan ubat kurap…

       

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: