RSS

Pellet oh pellet..

08 Feb

Kasihan semua arnab-arnabku, pellet yang dijual di sini (karak) kurang fresh..baunya kurang enak berbanding dengan pellet yang dibeli dari Hj Ismail tempohari. Saya amat yakin sekali Hj Ismail menggunakan pellet menggemuk, sebab itulah semua arnab-arnab di Kuala Selangor semuanya besar-besar belaka. Pellet-pellet tersebut berbau sama seperti bau Friskies (makanan kucing tu..) dan semua arnab berselera sekali. Tapi pellet tu dah lama habis, jadi terpaksa la arnab-arnab ku makan pellet yg kurang kualitinya.

Patutlah arnab-arnab peliharaan ku badannya kecil-kecil. Pemakanan sememangnya memainkan peranan penting dalam tumbesaran arnab. Rumput Napier ada yang bertumbuh dengan baik…tetapi yang confirm hidup ialah 15 pokok sahaja, berbanding pada masa mula tanam ialah sebanyak 30 batang. Ada yang mati akibat ditindih dan dikencing dek kucing…memang hampesss kucing-kucing nie..

Malam tadi, baru perasan..pellet-pellet tersebut bersemut dan ada ulat di dalamnya. Cina tu jual pellet yang langsung tidak berkualiti!! Kasihan sungguh arnab ku…disebabkan tiada pilihan, makan la jugak pellet tu..

Jadi, nanti saya akan order secara online Alfalfa pellet pulak.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on February 8, 2010 in Al-kisah arnabku

 

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: