RSS

Arnab vs Kucing

15 Aug

Ketika di zaman persekolahan dahulu, seringkali juga kami sekeluarga (adik-beradik saya) membela kucing. Ada seekor kucing putih yang berbulu kembang tiba-tiba sahaja telah masuk dan duduk melepak di dalam rumah pada waktu tengahari. Kami terus sahaja membela kucing tersebut dan diberi nama ‘Chiky’. Rupa-rupanya masa tu dia tengah bunting, tidak lama kemudian, dapatlah kami anak-anak kucing pula sebanyak 5 ekor, semuanya berbulu kembang. Tetapi hanya seekor yang hidup, ‘Putih’..yang lain-lain tu mati akibat keracunan makanan.

Dan banyak lagi la peristiwa dengan kucing nie…bila kucing mai datang umah..berkenan…terus pi bela…Satu-satunya kucing peliharaan saya diberi nama Meow Yaw Yaw..Saya selamatkan dia akibat dibuang dek orang..pastu biler da besar, dia mengalami penyakit apa ntah…terlompat2 sampai terkencing2…jadi..terpaksa la buang..

Oke..stop citer pasal kucing…sekarang nie pasal arnab pulak…nak compare antara bela arnab dan bela kucing

Yang best nyer pasal arnab nie, diam jer..xde bersuara meskipun lapar ke…dahaga ker…cuma menjerit bila kesakitan dan ketakutan sahaja. Arnab nie manja, baik,bulu gebu..seronok tengok aksi dia bermain dan berlari-lari, terutamanya part berdiri di atas dua kaki dalam tempoh yang amat lama. Tapi disebabkan arnab nie tak bersuara, kita sebagai pemiliknya kena la selalu perhatikan sebarang perubahan yang berlaku..setiap hari cek samada kat bulunya ada furmites ke, mata sakit ker…kurap ker…cirit- birit ker…arnab nie cepat jer mati kalo kita tak rawat cepat-cepat…

Sumber >> Dwarf hotot Beh Yo Rabbitry

Najis arnab pun senang nak uruskan..sebab dia kering dan berbentuk bulat..kalo pegang, tangan tak kotor..tapi mesti cuci tangan bersih-bersih..kalo tak cuci tangan lepas pegang arnab, mesti demam..Yang probs nyerr..air kencing arnab nie berbau sket…kadang-kadang menyebabkan lalat datang…Kena kerapkali cuci la untuk elakkan masalah lalat nie. Cara nak elak, bole jugak beli Odourless dari petshop atau Jabatan Haiwan..campur kan jer dalam minuman arnab, kurang la berbau air kencing nyer..jadi lalat tak de la mai lagik…

Bab makanan arnab pun senang jer…kasi pellet, buah-buah,dedaunan, rerumput daa cukup, bunga pun dier makan gak…memang tak banyak songeh la bela arnab nie…

Arnab jarang menggigit…kalo dia menggigit ada la salahsilap kita terhadap dia yang kita tak tau…hehe…penah satu kali tu saya agak lewat memberi Si Kiko makan…haaa…ngaapppp…digigit nyerr tangan saya!! Adoiii…sakit…berdenyut-denyut sakitnya sampai 3 hari….taubat x beri makanan lewat lagi.. :P

>> Bunga-bunga tu nanti habis la kena makan dek arnab

Okelah..cukup itu sahaja entry untuk hari ini…. :)

About these ads
 
16 Comments

Posted by on August 15, 2010 in Tips Penjagaan Arnab, Umum

 

Tags: ,

16 responses to “Arnab vs Kucing

  1. xazaquan

    August 15, 2010 at 1:22 pm

    Thanx, for the info, memang saya cari ni bahan nak kurangkan bau kencing arnab, cuma xtau aper nama dier. Yelaa, kalo sekor leh tahan, tapi kalo dah 5-6 ekor, mau gak pengsan…hehehehe
    kla, selamat berpuasa…

     
    • dila -my-

      August 16, 2010 at 8:51 am

      kalo yang jual di petshop tu agak mahal..di Jabatan Haiwan tu dapat la rege murah.. :)

       
      • syafiq91

        August 20, 2010 at 8:15 am

        salam.. yg kat jabatan haiwan 2 brapa ye kak?

         
      • dila -my-

        August 20, 2010 at 8:52 am

        dgr khabarnya murah la..sy pun x penah beli lg…

         
  2. hamizan

    November 7, 2010 at 6:55 pm

    salam

     
    • dila -my-

      November 10, 2010 at 11:21 am

      wslm….welcome to my blog :)

       
  3. Sarah Ali

    January 26, 2011 at 10:07 pm

    Saya baru beli rabbit. Nak tanya, air kencing rabbit tuh macam mana? Kale apa?

     
    • Sarah Ali

      January 28, 2011 at 11:08 pm

      Okayy saya daa tahu sebab dea selalu kencing! Haha. (: thanks btw.

       
    • dila -my-

      February 4, 2011 at 6:15 am

      kuning..

       
  4. Rohana Mat Noor

    March 7, 2011 at 9:51 am

    napa kencing arnab kuning pekat

     
    • dila muhsin

      March 8, 2011 at 6:05 pm

      ianya normal…di dalamnya terkandung fosforus berlebihan yg diperoleh drpd pellet yg dimakan..

       
  5. farah

    June 11, 2011 at 8:38 am

    aku pun baru je beli arnab dengan jiran aku.comel bahtu arnab okey goodbye :) :) :) :) :)

     
  6. farah

    June 11, 2011 at 8:44 am

    aku bagi tu arnab lobak kalau habis saya beli kang kung untuk dia makan yang paling bunny suka lobak sampai kena gincu c bunny oleh itu lobak.saya kasi nama arnab saya bunny okey goodbye everbody bunny so cute. :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)

     
  7. nadia

    July 30, 2011 at 1:33 pm

    sya bru blie arnab….best la jaga arnab nie…tuan tanah klau ada tip penjagaan yang baik2 info yek..huhuhuhuh….

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: