RSS

Arnab bunting

19 Jun

Jika tidak silap saya, 3 ekor arnab betina saya masing-masing sedang bunting…Mummy Summer mungkin akan melahirkan anaknya dalam 2-3 minggu lagi..nampak badannya begitu besar daripada sebelum ini.

“Seboleh – bolehnya, seminggu sebelum kelahiran (cara nak tau ibu itu hamil atau tak, raba secara lembut di bahagian perut, akan ada macam ketulan. Lagi satu si ibu telah mengalami proses mengawan (arnab betina di bawa ke sangkar arnab jantan bukan sebaliknya) 25 hari mestilah diasingkan dari arnab lain selama 2 minggu), pindahkan ke kotak didik dan jangan ganggu (kecuali sekadar bagi makanan aja)ia sangat terutama ketika ia kelihatan gelisah dan menarik – narik bulunya (waktu malam).”” ArnabKiut Rabbitry

Diet Arnab Bunting

Yang dicadangkan ialah memberi Alfalfa Hay kerana dipercayai alfalfa hay dapat menghasilkan susu ibu arnab yang banyak dan berkhasiat. Apa yang saya lakukan ialah memberinya makan pellet seperti biasa dan ditambah dengan ulam raja dan napier.


About these ads
 
14 Comments

Posted by on June 19, 2010 in Al-kisah arnabku

 

Tags: , ,

14 responses to “Arnab bunting

  1. nashays

    June 21, 2010 at 2:18 pm

    salam, summer tu duduk dlm box untuk die beranak ker?tgh cari tempat yang sesuai untuk arnab sy beranak nie :)

     
    • dila -my-

      June 21, 2010 at 3:35 pm

      Dia dok dalam bakul…mana la tau kot2 tetiba dia beranak, leh beranak terus dlm tu…bila dh beranak nnti sy akan masuk kn bakul tu dlm box..biasanya arnab sy nie cabut bulu sket jer..jd kena pastikan babies tu x kesejukan…

       
  2. kejora n bintang

    February 19, 2011 at 3:03 pm

    mggu lps arnab i dh beranak.tp anak nya mati keesokkan harinya.lps seminggu arnab i cabut2 bulunya..nape ekk??

     
    • dila -my-

      February 20, 2011 at 8:52 am

      masa kelahiran yg 1st tu, dia xde cabut bulu ker? anaknya mati mungkin disebabkan kesejukan…cabut bulu lagi sekali tu, maybe dia ingat nk beranak lg kot…

       
  3. arnisuju

    July 30, 2011 at 11:38 am

    btul ke ank arnb ble mnum air bras(air bubur)?

     
  4. arnisuju

    August 4, 2011 at 9:40 am

    lma ny la arnb sy brnak,knp tu?wktu first time dy brnak bgtu 2 buln,sdg kan sy dngr wktu tmpoh brnak arnb ni sbuln je,knp arnb sy lma?sy kwinkan arnb btina n jntan 3 buln dan,msa 3 buln jgk la dy brnak,arnb sy bru pertama kli brank,pastu lm lg sy tnggu,ada tips2 yg ble sy gunakan untk arnb sy?

     
    • dila muhsin

      August 4, 2011 at 10:50 am

      maybe cara mengawan tidak betul..masuk kan arnab betina ke sangkar jantan..biarkan selama 5-30 minit..esok cuba lagi…tunggu dan lihat hasilnya selepas 1 bln…

       
  5. Hasanuddin

    August 10, 2011 at 1:06 pm

    arnb klu mngandung brp buln jg?arnb sy firs time brnk 7ekor,tp mngambil msa yg lma,blang kat internet 31 hr je,

     
  6. Hasanuddin

    August 12, 2011 at 8:57 am

    arnb sy yg stu lg mkn ank ny sndri,bru bbrapa jam brnak,trus d mkn,kcewa btul aq wktu tu,knp ya?

     
    • dila muhsin

      August 19, 2011 at 12:59 pm

      pastikan ibu arnab cukup sumber makanan..supply alfalfa hay tanpa had…ibu arnab yg beranak memerlukan lebih tenaga..

       
  7. arel

    October 16, 2011 at 8:57 am

    arnab sy blum bunting hingga hri ni..sdngkan sudah lbih sbulan sma2..npa tu ek?

     
    • dila muhsin

      October 21, 2011 at 12:42 pm

      maybe arnab anda belum matang lagi…usianya berapa?

       

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: